Auto van de zaak

Een auto van de zaak is niet alleen vaak nodig voor je onderneming, maar ook handig privé. Alle autokosten kun je in aftrek brengen, wat scheelt in de te betalen belasting.

Bijtelling

 

Gebruik je de auto ook privé, dan moet je wel een bepaald bedrag bijtellen bij de winst als correctie. Afhankelijk van de auto, de kosten en het aantal zakelijke en privékilometers is dat meestal voordelig. De bijtelling bedraagt een percentage van de catalogusprijs (nieuwwaarde inclusief btw en bpm). Hoe milieuvriendelijker de auto, hoe lager het percentage. De bijtellingspercentages veranderen vaak jaarlijks. De tarieven in het jaar dat de auto voor het eerst op kenteken is gezet, gelden voor deze auto vijf jaar lang. De tarieven voor nieuwe auto’s in 2023 zijn:

Percentage CO2-uitstoot (gr/km)
16% bijtelling 0
22% bijtelling meer dan 0 gr/km

Rittenregistratie

 

Gebruik je de auto nauwelijks privé (maximaal 500 kilometer per jaar)? Dan kun je onder de bijtelling uitkomen als je kunt laten zien dat je de auto inderdaad maar maximaal 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dat doe je met een sluitende rittenregistratie. Tax Tigers heeft een handig excelformulier dat je hiervoor kunt gebruiken. Je kunt deze hier downloaden:

Rittenregistratie-auto-van-de-zaak